Jens Hage (f. 1948)

Illustrator, bladtegner, satiriker, karikaturtegner.
Uddannet på Grafisk Højskole, Specialstudiet for grafisk formgivning.

Arbejder som selvstændig tegner og illustrator. Har tegnet til Berlingske som freelancer i over 40 år og leverer desuden tegninger til en lang række virksomheder og organisationer, såvel offentlige som private. Fast bidragyder til “Blæksprutten” og nu “Svikmøllen".

Satiren er vigtigere end nogensinde

Når du griner af noget, er du i et særligt erkendelsesrum – også selvom det kun er en stille klukken i mellemgulvet. Du er lige blevet opmærksom på en særlig pointe i noget, du ikke havde tænkt på før. Vi tænker så godt i netop dette rum – og måske kan vi flytte os en lille smule.

Derfor er satiren så vigtig – måske vigtigere end nogensinde. For det er netop gennem satiren, at vi erkender nye sandheder og sammenhænge. Derfor opleves satiren også som farlig og besværlig for redaktører, der af og til skal ud og forsvare en tegning mod vrede læsere. Den berømte tegner Steve Bell er blevet fyret fra The Guardian pga. en tegning, som faldt redaktionen for brystet. New York Times har afskaffet den traditionelle tegnede satire – først i deres indenlandske udgave, men nu også i den internationale version af avisen. Det er meget trist, for vi lever i en tid, hvor enhver taler ind i sit eget ekkorum, og vi bliver forargede, når nogen vover at grine ad vores hellige “sandheder”.

Cancel-kulturen, den politiske korrekthed og Woke-ismen forsøger at skamme dem ud, som ikke vil indordne sig og gå i takt. Den ortodokse Mee-Too kultur er nådesløs mod såkaldte sexister, og en særlig form for militant feminisme vinder indpas.

Som gammel, traditionel satirisk tegner forbeholder jeg mig retten til at grine ad det hele – og måske også få andre til at at trække på smilebåndet og tænke selv.

“Hvad der kan tænkes kan tegnes”

Kort interview bragt i Kristeligt Dagblad i forbindelse med min udstilling på Nivaagaard i 2018.